ESU

ESU

torstai 20. helmikuuta 2014

Ruisleipäkaipuuta

Ranskalaisvahvistuksemme Dorine tuijottaa aina epäuskoisena minun ja Vaasalaisen Aneten lautasia koulun ruokalassa ja taivastelee: "My Gosh! Finnish people eat so much!"

Hornet's nest -cafeteria eli ruokala
Mikäli asut kampuksella, joudut valitsemaan meal planin koulun ruokalaan. Meal plan -vaihtoehtoja on kolme: 10 ateriaa viikossa, 15 ateriaa viikossa tai All Access eli saat käydä syömässä ruokalassa niin monta kertaa viikossa kuin haluat. All Accessiin sisältyy myös 20 extra-ateriaa, jotka voit joko antaa ystävälle tai käyttää koulun kahvilassa 5 dollarin arvoisina. Itselläni on All Access meal plan, mikä on kyllä tehnyt elämän erittäin helpoksi. Ruokalasta saa ruokaa 12 tuntia päivässä, joten nälkä ei pääse yllättämään. Vaikka kämppikselläni on mikro ja minijääkaappi, ruuan laittaminen asuntolassa on harvinaisen työlästä. Lisäksi olen myös tyytyväinen valmiiseen pöytään: sen kun kävelet ruokalaan syömään nälän yllättäessä. Ei tarvitse tuskailla, että mitä kokkaisi eikä tarvitse nähdä kokkaamisen vaivaa saati tiskata. Haittapuolena on tietysti se, että joudut syömään sitä, mitä ruokalassa tarjoillaan.

Kämppikseni on varoitellut minua tunnetusta ilmiösti nimeltä "Freshman fifteen", sillä usein opiskelijat lihovat ensimmäiden lukuvuoden aikana noin 7 kiloa. Eikä mikään ihme, sillä pitsaa ja hamppareita tarjoillaan joka aterialla.

Pizzaa, hampurilaisia ja ranskalaisia saa lähes joka aterialla

Pizzat ovat yllättävän hyviä massatuotannoksi
Jälkkäripöytä vaihtelee päivittäin - kaikkea brownieista mansikkakakkuihin.

Aamupalalla voi tilata omeletin valitsemillaan täytteillä
Aamupalan suosituin ruoka: itsetehdyt vohvelit

Itsetehdyt vohvelit, amerikkalaisittain voilla ja siirapilla. Täytyy myöntää, että hyvää on.


Välillä ruokalassa on tarjolla mitä kummempia ruokia. Kuvassa päivällinen, joka koostui lihapullakeitosta, possupihvista sekä sweet potatoes -muusista vaahtokarkeilla.

Sokerimuroja joka lähtöön. Näitäkin on tarjolla aamupalalla, lounaalla ja illallisella (ja ihmiset syövätkin näitä monta kertaa päivässä)
Onneksi ruokalasta löytyy myös kattava salaattipöytä, lämmin ruoka sekä keittoja. Ruokalasta saa myös subeja, tortilloja ja voileipiä valitsemillaan täytteillä, joten valinnanvaraa riittää. Pääosin olenkin ollut tyytyväinen ruokalan tarjontaan, sillä pelkäsin joutuvani syömään vaihdon ajan pelkkää pitsaa ja hamppareita.

Salaattibuffa, joka onneksi vaihtelee viikottain


Subeja, wrapeja ja toasteja saa valitsemillaan täytteillä
Yksi huono puoli kahvilassa on: kahvia saa todella harvoin ja kun sitä saa, se on kamalan makuista litkua. Ensimmäiset viikot tuskastelin kahvipuutteessa, mutta pahimman kahvihampaan kolotuksen helpottaessa päätin ottaa tämän 4 kuukautta hyvänä vieroituksena.

Limpparia saa juoda mielin määrin. Maitoa onneksi löytyy sekä 2%:na että skimminä. Vesihanan löytämiseen sen sijaan meni kaksi päivää (pieni sininen nappi keskellä limulaitetta)

Nyt alan myös ymmärtää ulkomaille muuttaneiden suomalaisten kaipuuta tiettyjä suomalaisia ruokia kohtaan. Muun muassa ruisleipä ja maitorahka ovat tällä listalla.  Myös Cittarin suuri hevi-osasto saa nykyisin ihan uutta arvostusta osakseen, sillä kaupasta tai kahvilasta saa lähinnä banaanena ja omenoita.

Jos saisin valita jotain Jenkkien ruokakulttuurista, mitä toisin Suomeen, niin se olisi aamiaistarjonta. Muun muassa Ihop sekä Waffle House -ravintolat tarjoilevat aivan ihania aamiaisia. Suomessa lähes koskaan ei tule lähdettyä ulos syömään aamiaista, ellei kyseessä ole myöhäinen brunssi tai hotelliaamupala. Toisaalta on ehkä ihan hyvä, ettei aamiaisravintoloita löydy Suomesta. Aamupalaihmisenä saattaisin käydä niissä vähän turhan usein.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti