ESU

ESU

torstai 17. huhtikuuta 2014

Pieni pala taivasta

This is heaven.


Ei ihme, että Hawaiia hehkutetaan mahtavana lomakohteena, sillä sitä se todellakin on. Tällaiselle minuuttiaikatauluarkeen tottuneelle Hawaii oli loistava paikka ottaa irtiotto arjesta sekä kellon perässä juoksemisesta.

Viikon mittaisen äkkilähdön päämääränä oli siis Hawaiin saari Oahu, jossa tarkemmin asustelin Honolulun reunalla sijaitsevassa Waikikissa. Lentomatka yhden pysähdyksen taktiikalla Kansas Citysta Hawaiille kesti mielestäni yllättävän kauan, 12 tuntia. Lentokoneessa istuminen oli kuitenkin kaiken vaivan arvoista, sillä Hawaii on lomakohteena lähes täydellinen: valkoisia hiekkarantoja, palmuja, sinistä merta, hyvää ruokaa ja aurinkoa.

Koska ketään tuskin kiinnostaa sen enempää mun päivien ohjelma, kerron tarinan sen sijaan kuvilla:

Onni on oma istumarivi lennolla. Ei muuta kuin nukkumaan!

Let's go!

Eipä tarvinnut pelätä kadottavansa lentolippua

12 tuntia reissua takana, vihdoin Hawaiilla!

Waikiki Beach

Waikiki Shopping Plaza. Täältä löytyi mm. Victoria's Secret, H&M ja Armani.
Ennen Waikikiin saapumista olin ajatellut Hawaiin olevan palmuja, valkoista hiekkaa, paikallisia ihmisiä ja kummallisia ruokia. Paikan päälle päästyäni huomasin olleeni hieman väärässä: Waikiki onkin ihan kunnon kaupunki. Pilvenpiirtäjät kohoavat taivaisiin, ostoskatu muistuttaa Vuittonin liikkeineen Esplanadia ja ranta on täynnä turisteja. Mikäs siinä, ihan mukava paikkahan tuokin on lomalle, vaikka muistuttaakin hieman Bulgarian Sunny Beachia.

Onnekseni tutustuin ensimmäisenä iltana rannalla paikalliseen taksikuskiin Daveen, jonka mukana pääsin tutustumaan "oikeaan" Hawaiin: ammattilaissurffaajien suosimaan North Shoreen, paikallisten ylistämiin rantoihin sekä muihin paikkoihin (kuten buddhalaistemppeliin sekä patikointireitteihin), joihin tuskin olisin itsekseni tutustunut.

International Hostel Waikiki
Majapaikkana toimi tällä kertaa International Hostel Waikiki, joka on tarkoitettu muille kuin Amerikkalaisille matkaajille. Hostellissa saa asua viikon verran kerrallaan, ja huoneensa voi valita kuuden hengen seka-, pelkkä nais/mieshuoneesta tai yksilöhuoneesta. Itse asuin viiden muun naisen kanssa ja hostelli toimi ainakin omalla kohdalla tällä lomalla paremmin kuin hyvin, alkupeloista huolimatta. Hostellilla ei nimittäin tullut tehtyä muuta kuin nukuttua ja käytyä suihkussa, sillä päivät olin ulkona, joten miksipä sitä turhaa käyttää rahoja hotellihuoneeseen. Hostellin ilmapiiri oli myös sopiva nuorelle yksinreissaajalle, sillä niin huoneessa kuin yhteiskeittiössäkin tutustui helposti muihin reissaajiin. Kaikista ihanin ihminen hostellissa oli kerrossänkyni alapedillä nukkuva korealaisnainen Emma, joka rasvasi aftersunilla tunnollisesti monena iltana mun ensimmäisenä päivänä polttamaa nahkaani.

Tanssishow Waikiki Beachillä

Polynesialainen show Luau

Minä ja Coloradolainen Sarah Waikiki Beachillä
Lähdin reissuun yksin, ja lentokoneessa istuessani mietin, että mitenköhän viikko tulee sujumaan ilman reissukaveria. Onnekseni heti lentokentällä tustuin Coloradolaiseen Sarahiin, joka oli myös yksin reissussa. Joten eipä tarvinnut murehtia joutuvansa olemaan koko viikkoa yksin!

Drinksut rannalla, mikäs sen parempaa!

Täällä ei tarvitse murehtia pukeutumisesta
Pukeutumisesta Hawaiilla ei tarvinnut murehtia: jotain mahdollisimman rentoa vaan päälle. Koko viikon säät olivat suhteellisen mukavat, päivisin lämpötila oli parhaimmillaan +25C sekä ilma oli erittäin kostea, joten päälle teki mieli laittaa jotain mahdollisimman väljää. Iltaisin auringonlaskun jälkeen ilma kuitenkin viileni sen verran, että pitkä hame ja neuletakki olivat paikallaan.

Buddhalainen temppeli
Yhtenä iltana hiippailimme Daven kanssa suljettiin buddhalaistemppeliin, joka oli aivan mielettömän upea. Harmikseni kamera ei onnistunut taltioimaan tätä upeutta pimeässä yössä.Tarkkaa sijaintia temppelille en tiedä, mutta suosittelen metsästämään googlesta osoitteen ja käymään siellä!

Öinen taivas buddhalaistemppelistä käsin
Äidin kauhuksi surffasin - joka päivä. Hulluissa aalloissa.
Mikäli Hawaiin reissulla mielii surffaamaan, on Waikiki Beach aloittelijoiden unelma. Rannalta löytyy monia lautavuokrauspisteitä, joten ei muuta kuin lauta kainaloon ja aaltoihin. Waikikin aallot ovat suhteellisen pieniä, mikä antaa aloittelijalle mahdollisuuden totutella lautaan rauhassa.

Jos surffikokemusta jo löytyy, on North Shore paras paikka surffaamiseen. North Shore, minne iskeytyvät maailman suurimmat aallot, on ammattilaissurffaajien suosima harjoittelupaikka. Joten, kun Dave kysyi eräänä päivänä haluanko lähteä sinne surffamaan, oli vastaus helppo: tottakai! Siellä sitten minä suomalaistyttö pärskin menemään Hawaiilaisten ammattilaissurffaajien seassa, eikä tullut muuten touhusta yhtään mitään. Aallot olivat niin suuria ja voimakkaita, että merelle oli mahdoton päästä, mutta niin sieltä oli mahdoton päästä poiskin. Pyörittyäni enemmän merenpohjassa kuin tasapainoillessa laudan päällä sekä lopulta laudan narun poksahtaessa nilkastani luovutin ja menin rannalle pärskimään merivettä pois nenästä. Rannalta käsin menoani seuranneet amerikkalaismiehet tulivat naureskellen sanomaan, että "You have guts!". Ainakin yritin.

Mikäli surffaaminen ei kuitenkaan houkuttele, löytyy rannalta monenmoista muuta puuhaa: boogie boarding (surffilautaa pienemmän laudan avulla aalloissa kelluminen), snorklaaminen tai banaaniveneajelu ovat myös suhteellisen hauskoja aktiviteetteja.

Upean näköistä, eikö?



Aalloissa hyppiminen käy urheilusta. Tässä mennään eikä meinata Daven kanssa.
Vehreää

Maailman parhaan tuoksuiset kukat! Samaa kukkaa on monessa eri värissä, joista jokainen tuoksuu erilaiselta.

Kelpo lenkkinäkymät, vai mitä olette mieltä?
Hawaiin lomalla ei kaikkia päiviä kannata kuluttaa pelkästään upeilla rannoilla, sillä lähivuoret ovat myös mielettömän kauniita. Patikointi ja lenkkeily on halpa ja helppo tapa tutustua ympäristöön sekä samalla polttaa lomaherkkukaloreita. Muun muassa suositun kraaterin Diamon Headin huipulle kestää kävellä Waikiki beachiltä noin 45 minuuttia ja huipulta on ihan mielettömän upeat näkymät!


Waikele Premium Outlets
Halusin (tai jouduin palaneen selkäni takia) pitämään yhden välipäivän auringosta, joten suuntasin Waikele Premium Outletiin. Suuri ulko-ostoskeskus tarjosi hyvät alennukset muun muassa Tommy Hilfigerin, Guessin sekä Calvin Kleinin tuotevalikoimasta. Suosittelen muille kaltaisilleni alennushaukoille! Täällä tosin saa tuhlattua viimeisetkin lomapenninsä tehokkaasti.

Jet pack
Tappelin pitkään itseni kanssa, että kokeilenko jet packia vai laskuvarjohyppäistä. Lopulta jet pack veti pidemmän korren, enkä ole kyllä katunut. Vaikka kovin lujaa eikä kovin korkealle mentykään, oli kokemus ainakin ainutlaatuinen! Yllätyksekseni jet packin ohjaaminen oli vaikeaa puuhaa, sillä kahvat olivat erittäin herkät: pienikin liike kahvoissa saattoi johtaa äkkisyöksyyn mereen.

Ready to go!

Surffaamisen ikävä puoli - mustelmat ja naarmut

Hawaiilla otetut kuvat ei kaipaa photoshopia

It's easy to be happy here

Auringonlasku

Nautiskellen viimeisistä auringonsäteistä

The last sunset on the beach. Sad.

Chasing the sun

Ruuasta en osaa hirveästi kertoa, sillä loman pääkokkina toimi allekirjoittanut hostellin keittiössä (ulkomaalaiset aina kovasti ihaili aamuisin, että miten terveellisesti syön, kun väänsin aamupalapuuroa ja -munakasta). Parissa ravintolassa kävin syömässä, mutta ruoka ei ollut mitenkään erityistä ja annokset olivat suhteellisen kalliitakin. Kuitenkin kaikki paikalliset herkut, mitä ehdin kokeilla, olivat tanssia makunystyröille. Kokeiluun ehtivät lau lau pork, poke -kala, loco moco, acai bowl sekä tapioca. Yksi lempparini oli poke -kala, eli raaka kala, jota saa erilaisten kastikkeiden kanssa. Loco moco, tuhti hampurilaispihvi riisipedillä ruskeassa kastikkeessa kananmunilla päällystettynä, oli vähän liian tujua tavaraa minun makuuni. Myös acai bowl oli erittäin mukava uusi tuttavuus: hedelmiä ja marjoja, mysliä ja acai-marjajugurttia. Ehdoton suosikki on kuitenkin coconut tapioca eli kookosmaidosta väsätty kiisselimäinen jälkiruoka.

Yhtenä Hawaiin parhaana puolena on hedelmät: farmer's market oli auki lähes jokaisena päivänä ja sieltä sai ostettua suhteellisen halvalla tuoreita hedelmiä, kuten mangoa, papaijaa ja ananasta. Myös macadamiapähkinät olivat omaa luokkaansa: näitä herkkuja löytyi niin naturellina, suolattuna kuin suklaapäällysteisenäkin! Kun kävelin ensimmäisen kerran kauppaan ja näin macadamioita pursuavat hyllyt olin pakahtua onnesta. Hyvällä omallatunnolla napsin siis pähkinöitä rantaeväänä, onhan tuo nyt terveellisempi snacksi kuin sipsit!

Piknikillä rannalla. Ruokana Aloe vera -vettä, lau lau possua ja poke -kalaa. Jälkkäriksi acai bowl. Ja hyvää oli!
Paikallinen herkku: Loco Moco
Acai bowl
Waikiki Beach ja kookos tapioca
Macadamioita joka lähtöön

Lentokoneeseen ei saa viedä Hawaiilaisia hedelmiä. Eväidentuhoamisoperaatio lentokentällä alkakoon.
Yhteenvetona Hawaiista: Jos matkustat Hawaiille ja Oahun saarelle, älä jää Waikikiin (tätä myös paikalliset hokevat jokaiselle turistille!). Katsasta Waikiki Beach ja Diamond head -reitti ihmeessä, mutta tutustu myös muuhun saaren tarjontaan, kuten North Shoreen. Viikko on kyllä aivan liian lyhyt aika noin ihanaan paikkaan tutustumiseen, joten reissuun kannattaa varata mahdollisimman monta päivää.

Viikko oli ehdottomasti yksi elämäni parhaista. Toivottavasti tulen matkaamaan saarelle vielä uudestaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti