ESU

ESU

maanantai 25. marraskuuta 2013

En rakenna pommia (ja muita visaohjeita)

Itse tuskastuneena byrokratiaan, joka kohtaa jokaista Yhdysvaltoihin haluavaa, päätin kirjoitella tiivistetyn infopaketin auttamaan muita pääsemään jenkkeihin vähemmällä määrällä hikeä ja kyyneleitä. Hakuvaiheessa olisin itse kaivannut enemmän tietoa hakuprosessi etenemisestä, sekä siitä, mitä kannattaa tehdä ja missä järjestyksessä.

Niin kuin olettaa saattaa, Yhdysvaltoihin pääsemistä ei ole tehty helpoksi. Hakupaperiviidakosta selviytymiseksi tulee varata riittävästi aikaa, hermoja ja rahaa. Ensimmäinen, mikä kannattaa tehdä kun vaihto on varmistunut on hakea opiskelijavisaa. Visan hakuohjeet lyötyy Yhdysvaltojen suurlähetystön nettisivuilta: http://finland.usembassy.gov/nivstudent.html. Olisin kuitenkin kaivannut jotakuta varmistamaan, että olen ymmärtänyt ohjeet oikein, joten tässä hieman selvennystä niihin.

Suomalaiset Jenkkeihin lähtevät opiskelijat hakevat "F" eli nonimmigrant visaa. Kun haet visaa, varmista, että passisi on voimassa (visa on siis passiin liimattava sivu, joka on kyllä erittäin makeen näköinen!). Usein passin tulisi olla voimassa vielä kolme kuukautta vaihdon jälkeenkin. Kun haet visaa, aloita täyttämällä DS-160 lomake (löytyy täältä: https://ceac.state.gov/genniv/). Itse täytin lomaketta rapiat kolme tuntia. Tässä kohtaa vaaditaan sitä kärsivällisyyttä ja ymmärrystä, sillä kolmen tunnin kohdalla kysymykset "Oletko terroristi?", "Aiotko rakentaa pommia?" tai "Oletko suunnitellut Yhdysvaltalaisen lapsen kidnappausta?" alkavat sekä itkettää että naurattaa. Kysymykset tulee kuitenkin ottaa erittäin vakavasti, sillä visan epäasiallinen täyttäminen johtaa sen hylkäämiseen. Varaudu myös laittamaan kahden ystäväsi tiedot suosittelijoiksisi, joilta voidaan varmistaa, että ainoa syy, miksi menet Jenkkeihin on opiskelu (sukulaisten yhteystiedot eivät käy). Kun olet selvinnyt lomakkeen loppuun asti (hurraa!) varaa aika haastatteluun. Muista myös maksaa vaadittavat MRV ja SEVIS -maksut. Molemmista maksuista tulee olla mukana tosite, jotta hakemusta suostutaan edes käsittelemään. Yhteensä tähän lystiin (siis pelkkään hakemiseen) kannattaa varata n. 300€.

Haastattelussa (joka ei mulla kuitenkaan ollut edes haastattelu, vaan pelkästään paperien tarkistus), tulee olla mukana seuraavat:
  • Voimassaoleva passi
  • Tosite maksetusta MRV -maksusta
  • Tosite maksetusta SEVIS -maksusta
  • Postimerkillinen kirjekuori, jossa on oma osoite (johon visallinen passi voidaan lähettää)
  • DS-160 vahvistussivu (jonka saat lopulta sen kolmen tunnin Yes/No-kysymyksiin vastaamisen jälkeen)
  • I-20 lomake, minkä olet saanut kohdeyliopistolta
  • Tiliote

Hirveä määrä papereita siis mukaan. Itse otin mukaan myös varmuuden vuoksi kaksi passikuvaa, joita ei kuitenkaan (sillä kertaa) tarvittu. Haastattelussa meni kaiken kaikkiaan noin 1,5h, josta tiskillä aikaa meni 15min ja loppu oli odottelua. Haastattelu tehdään nimittäin kolmessa osassa: ensin, kun menet konsulaattiin sisälle menet turvatarkastuksen läpi, etkä saa viedä muuta odotushuoneeseen kuin tarvitsemasi paperit. Kun pääset tiskille, jätät kaikki hakupaperit tarkistettavaksi. Tämän jälkeen on odottelua. Toisen kerran, kun sinut kutsutaan tiskille, otetaan sormenjäljet, jonka jälkeen on taas odottelua. Kolmannella kerralla allekirjoitat lapun, jossa vakuutat antamasi tiedot oikeiksi ja vapautat konsulaatin kaikesta vastuusta. Lopuksi tiedot vielä tarkistetaan, hetki odotellaan ja sitten homma on pulkassa.

Siinä loppujen lopuksi ei-niin-kovin-tiivistetty infopaketti visahakuun. Toivottavasti tästä on apua jollekulle Jenkkeihin lähtevälle :)

2 kommenttia:

  1. Hei! Heti oli apua tästä blogista! Kiitos tästä infopaketista! Mahtava infopläjäys. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei! Kiitos paljon, mukava kuulla :) tsemppiä hakuprosessiin ja hauskaa vaihtoa!

      Poista